Geçtiğimiz ay son sürat başlayan çağdaş sanat sezonu ekimde de bienaller ve fuarlarla hız kesmeden devam ediyor.
Medya partneri olduğumuz Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu’nun yanı sıra 9. Çanakkale Bienali, 9. Sinop Bienali ve Artweeks Istanbul’un X. Edisyonu da ekimde sanatseverlerle buluşuyor. Eylül sonunda başlayan 212 Photography Istanbul ve ağustos sonu başlayan Kommagene Bienali de ekimde devam ediyor. Bu sayımızda Özgür Ceren Can imzalı özel Çanakkale dosyamıza mutlaka göz atmanızı öneriyoruz. Hem uluslararası ödüllü Troya Müzesi’nin müdürü Rıdvan Gölcük’le hem de CABININ kurucu direktörü ve 9. Çanakkale Bienali genel sanat yönetmeni Seyhan Boztepe’yle konuşan Can, bu özel bölgede kültürel miras ve çağdaş sanata yaklaşımı derinlikli bir şekilde ele alıyor.
Sonbahar, uluslararası sanat dünyası için de hareketli geçiyor. Art Basel Paris başta olmak üzere Design Miami.Paris, Asia NOW, Paris Internationale, OFFSCREEN Paris ve AKAA gibi önemli fuar ve sergilerle Paris ekimde sanat dünyasının merkezi haline geliyor. Biraz daha kuzeyde, yağmurlu Londra Frieze London, Frieze Masters ve Frieze Sculpture’a ev sahipliği yapıyor. Bu fuarlarla ilgili haberlerin yanı sıra Tate Modern’in direktörü Karin Hindsbo’yla söyleşiyi ve Margate’teki sanatçı evlerine dair dosyayı “global haberler” sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Ekim ayı aynı zamanda André Breton’un 1924’te kaleme aldığı Sürrealist Manifestolar kitabının yıldönümü olduğundan, sürrealizmin 100. yılı sayılıyor. Selvi Danacı, akımın 100 yıllık yolculuğunu incelerken Türkçe edebiyatta sürrealizmin temsilcilerinden Feyyaz Kayacan’ın eserlerini de ele alıyor. Bahar Malik, cadılar ve öcülerin ortaya çıktığı Halloween vesilesiyle tablolardaki hayaletlere göz atıyor.
9. sayımızda Safa M. Özütürk’le yeni bir yazı dizisine başlıyoruz: “Osmanlı’dan Günümüze Kahve”.Adından da anlaşılabileceği üzere bu yazı dizisi, kahvenin Osmanlı’ya gelişiyle başlayarak ilk kullanım biçimlerine, yaygınlaşmasına ve Türkiye’deki kahve kültürüne odaklanacak. Uzun zamandır aklımızda olan bu diziye başlarken ilk yazıda kahvenin ortaya çıkışını dinî ve mitolojik hikâyeler ışığında keşfediyoruz.
Sanat sezonunun açılmasıyla “Okumalar” bölümümüz de renklendi! Sakıp Sabancı Müzesi ve Akbank Sanat’ta izleyicilerle buluşan Georg Baselitz sergisini, küratör Sir Norman Rosenthal’la konuştuk. İstanbul’daki ilk kişisel sergisi için Sevil Dolmacı’ya gelen Peter Halley’yle ve kasımda çıkacak yeni Baba Zula albümü, İstanbul Sokakları vesilesiyle de Murat Ertel’le sohbet ettik. Eylül sayımızda genel koleksiyonunu ele aldığımız Mustafa Taviloğlu’nun yedi farklı mekânda gerçekleşen koleksiyon sergisinin Artİstanbul Feshane’deki “Tanıdığımız İnsanlar” bölümüyle ilgili inceleme yazısı da yine bu ay “Okumalar”da.
Özel Şehir Eki: İstanbul
Bu sayımız bizim için Özel Şehir Eki: İstanbul’u da kapsadığı için ayrı özel. Geçtiğimiz yıl “sıfırıncı” koleksiyon sayımızla birlikte hazırladığımız bu ekin gelenekselleşeceğini umuyoruz. Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu’yla ilgili ayrıntılı bir dosya içeren İstanbul Eki’nde aynı zamanda Haliç, The Yard açık hava heykel sergisi, Spanish & Latin Focus Section, Born in the Seventies sergisi ve CIF Dialogues gibi özel bölümleri de ele alıyoruz. CI’ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı, The Art Newspaper Türkiye’nin de imtiyaz sahibi Ali Güreli’yle İstanbul’un uluslararası sanat dünyasındaki yeri, Türkiye’nin yumuşak gücü ve CI’ın 20. yıl hazırlıklarına dair yaptığımız sohbete ise ana gazetenin “Sanat Ekonomisi” sayfalarında göz atabilirsiniz.
İstanbul Eki’nde ayrıca İBB Kültür AŞ’yle tekrar birlikteyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden Kültür AŞ, kültür-sanat alanındaki çok çeşitli faaliyetleriyle şehre canlılık ve heyecan katıyor. Bu sayıda CI 19’unda da katılımcı olan Taksim Sanat’ı ve Cumhuriyet tarihinin müzikli panoraması olan Müzik TR100’ü ele aldık ama daha önemlisi yüzümüzü ileriye dönerek genel müdür Murat Abbas’la Kültür AŞ’nin gelecek planlarını, dijitalleşmeyi ve İstanbul’un global kültür-sanat sahnesindeki konumunu konuştuk.
Kurumuş yapraklar gibi artık ihtiyaç duyulmayan fazlalıkları dökmenin mevsimi olan sonbaharı yarıladık. “Koca bir yıl nasıl geçti,” diye hayretle hayıflanmamıza az kaldı. Sizi öncesinde hareket dolu kültür-sanat sezonunun tadını çıkarmaya davet ediyoruz: Filmekimi’nde, Akbank Caz Festivali’nde,25. yılını kutlayan BİFO’da, 24. sezonunu açan İş Sanat’ta, müzeler ve galerilerdeki yeni sergilerde, bienallerde ve elbette Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu’nda karşılaşmak dileğiyle.